Autori

Imre Szabo

Rodjen u Mokrinu 1956. godine. Gimnaziju zavrsio u Kikindi, a potom studirao nemački jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Fotografije izlaže od 1974. godine i od tada je učestvovao na preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu na kojima je dobio više nagrada i priznanja. Samostalne izložbe imao u Kikindi (1974 i 1988), Mokrinu (1977 i 1982), Skoplju (1983), Beogradu (1987), Banatskom Brestovcu (2009), Ankari i Mariboru (2010), Paraćinu (2011), Istanbulu (2015).

Od 1980. godine se profesionalno bavi fotografijom kao novinski fotograf prvo u redakciji “Ilustrovane Politike” (do 1989.), potom veoma kratko u dnevnom listu “Politika”, pa u redakciji nedeljnika “Intervju” (do jeseni 1991. godine) i  “Nin” do 1995. godine, kada je odlučio da se samostalno bavi primenjenom fotografijom. U medjuvremenu je radio kao urednik fotografije u dnevnom listu Danas, pa u nedeljniku Blic News i u agenciji Fonet, a potom, poslednjih godina kao urednik fotografije u magazinu Status kao i prilikom osnivanja Novog magazina. Fotografije su mu objavljivane u mnogim značajnijim svetskim magazinima (Stern, Focus, Spiegel, Le Monde, L’Express, Time, Newsweek, Herald Tribune, Le Nouvell Observateur…) i većini jugoslovenskih novina, kao i u više monografija, kataloga i publikacija. Član je  ULUPUDS-a od 1985. godine. Danas radi kao samostalni umetnik u Beogradu.

Miloš Cvetković Cvele

Miloš Cvetković Cvele jedan je od najznačajnijih ratnih fotoreportera na ovim prostorima. Autor je nekih od kako kažu “najpoetičnijih ratnih fotografija. Miloš Cvetković rođen je u Užicu 1950. godine. Profesionalno je počeo da se bavi fotografijom 1976. kao fotoreporter “Večernjih novosti”. Za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji radio je kao stringer za agenije Rojters i Gama i objavljivao fotografije u najprestižnijim svetskim dnevnim novinama i magazinima kao što su “International Herald Tribune”, “Independent”, “Daily Telegraph”, “Washington Post”, “Toronto Star”, “El Pais”, “Time”, “Stern”, “Spiegel”, “Newsweek”, “Paris Match”… Dobitnik je nagrada na više domaćih i međunarodnih konkursa.

Vuk Branković

Vuk Branković rođen je u Prištini 1977. godine, gde je završio osnovnu, srednju školu i započeo studije. Od zavšetka rata na Kosovu živi u Beogradu.
Fotografijom se profesionalno bavi od 1998., a radovi su mu objavljivani u vodećim svetskim medijima. Sarađivao sa agencijama Reuters, AP, AFP, Keystone, Corbis, EPA, DPA. Fotografije objavljivane u vodecim svetskim medijima Guardian, NY Times, Independent, TIME, Newsweek, Le Monde, El Pais, Die Welt… Od zavšetka rata na Kosovu živi u Beogradu i bavi se primenjenom fotografijom.

Comments are closed.